Tips om je kinderen Engels te leren

Tips om je kinderen Engels te leren

Sinds een paar jaar leer ik mijn kinderen met redelijk succes thuis Engels. Kinderen al jong Engels laten leren heeft veel voordelen; ze leren de taal makkelijker en beter, het scheelt later veel huiswerk en ze vinden het nog leuk om naar de makkelijker te volgen filmpjes voor jonge kinderen te kijken.

Mijn ‘methode’ is leuk voor de kinderen en ideaal voor ouders met weinig tijd, ervaring in lesgeven of die zelf niet goed Engels spreken (uiteraard is een redelijke uitspraak bij het lezen en zingen wel belangrijk). Hieronder heb ik een paar tips op een rijtje gezet. Van alle genoemde films en liedjes zijn voorbeelden te vinden op youtube.

Films:

Begin met de fantastische serie Magic English van Disney, waar de kinderen Engels leren met fragmenten uit Disney-films. De oorspronkelijke dialogen zijn vervangen door een goed te volgen voice-over. Grappig en perfect voor beginners. De 8 dvd’s zijn verkrijgbaar bij bijv. Amazon, maar steeds moeilijker te krijgen. Probeer ook amazon.fr of amazon.de  en .it voor meer resultaten. Begin met Hallo Woordjes (Mes premier mots / Paroliamo / Erste Wörter), dan Dieren ontdekken (Mes premies animaux / La vecchia fattoria / Tiersafari), daarna maakt de volgorde weinig uit.

Daarna zijn Dora the Explorer en Go Diego Go zeer geschikt (de Engelse versie natuurlijk). Het vocabulaire is beperkt en alles wordt eindeloos herhaald. Je kan de dvd’s eerst in het Nederlands en dan in het Engels laten bekijken. Het voorlezen en vertalen van Dora en Diego boekjes helpt ook de dvd’s te verstaan. De televisieserie Pocoyo is ook leuk en goed te volgen. Little Fox kids heeft veel filmpjes op youtube met Engelse ondertitels, zoals meet the animals; makkelijke informatieve filmpjes over dieren. Een stapje moeilijker zijn de filmpjes van Sesame Street, bijvoorbeeld van Bert and Ernie, en de animatieserie Bert and Ernie’s great adventures. Weer een stap moeilijker maar erg leuk, zeker voor dino-liefhebbers,  is de serie Dinosaur train. De filmpjes van Horrid Henry zijn al wat moeilijker, maar er zijn er veel met Engelse ondertiteling.

Als je naar animatieseries zoek op youtube is het handig ‘ episode’  (aflevering) toe te voegen aan de zoekopdracht, om andere talen en spelletjes etc. eruit te filteren. Ook als je zoekt op ‘learn English with cartoons’ of ‘cartoons English subtitles’ vind je allerlei filmpjes met Engelse ondertiteling.

Boeken:

Ik lees ook veel prentenboeken voor. Mijn favoriete boeken zijn (ongeveer in volgorde van toenemende moeilijkheid): de Little Bear boeken van Else Holmelund Minarik,  Sesamstraat-boeken, zoals The monster at the end of this book; The very hungry caterpillar van Eric Carle; The Pencil  van Allan Ahlberg;  Stuck en Lost and found van Oliver Jeffers; Dora en Diego boekjes, de I can read serie van uitgeverij Harper, We’re going on a bear hunt van Michael Rosen; What pet to get van Emma Dodd,  de originele en grappige verhalen van Arnold Lobel, zoals Frog and Toad, Owl at home, Small Pig en Mouse Soup,  alle Winnie the Witch boeken van Valerie Thomas (niet Laura Owen) en Korky Paul (te koop met als hoorspel voorgelezen cd’s); de verhalen van Curious George van Rey (NB naast The complete adventures of Curious George is er ook nog het boek A Treasury of Curious George, posthuum geschreven in de stijl van de oorspronkelijke schrijvers. Het verhaal Curious George flies a kite is een van de makkelijkste verhalen);   The Gruffalo en The Gruffalo’s child van Julia Donaldson (ook te koop met cd).  Voor iets meer gevorderde lezers zijn de verhalen van  Robert Munsch leuk  en zeer geschikt vanwege de vele herhalingen in de tekst, en de Amelia Bedelia boekjes, met veel woordspelingen met dubbele betekenissen.

De “Popcorn ELT readers”, makkelijke boekjes naar populaire animatiefilms, zijn handig wegens de verschillende niveaus en bijbehorende cd’s, maar lezen als een samenvatting. Hetzelfde geldt voor de Penguin Kids Series van Pearson, naar Disney-films. De bijbehorende on-line audiobestanden zijn ook te beluisteren zonder de boeken te kopen. Beide series kun je ook vinden bij de openbare bibliotheek.

Op youtube staan veel prentenboeken voorgelezen door native speakers, ideaal voor een goede uitspraak. Je vindt bijna al bovengenoemde boeken, en duizenden andere boeken, met de plaatjes uit het boek en soms animatiefilmpjes erbij. Zoek ook op Arwen Sharp, die veel boeken voor kleine kinderen voorleest.

Liedjes:

Natuurlijk is het zingen van liedjes ook een prima manier om Engels te leren. Makkelijke liedjes zijn bijvoorbeeld: If you’re happy and you know it clap your hands; Head shoulders knees and toes; Row your boat; My Bonnie is over the ocean; Old Mac Donald has a farm; The wheels on the bus; Twinkle twinkle little star; I like the flowers / I like the mountains; Ten monkeys jumping on the bed; I’m being swallowed by a boa constrictor. Iets moeilijker maar erg leuk zijn de dierenliedjes van Big Green Rabbit. Nog moeilijker maar heel mooi zijn de door bekende musici gemaakte kinderliedjes geschreven door Sandra Boynton. Op youtube vind je bijvoorbeeld verschillende liedjes van de cd’s Philadelphia Chickens, Frog Trouble en Rhinoceros Tap. Mijn favoriete liedjes zijn When pigs fly, Faraway cookies, Fifteen animals, Please can I keep it, Pig island en O lonely peas.

Nog een paar algemene tips:

Kinderen houden van makkelijk – dus van Nederlands, en zullen de eerste maanden protesteren. Vaste gewoontes beperken het protest, bijv. één van de ouders leest altijd in het Engels voor, of in de auto of op zondag worden alleen Engelse dvd’s afgespeeld.

Waarschijnlijk heeft je kind geen zin om Engels te praten, maak daar geen strijd van. Het is belangrijk dat ze het leuk blijven vinden, en steeds meer verstaan. Je kan kinderen verleiden iets in het Engels te zeggen door expres fouten te maken bij het voorlezen (“ Mowgli was a little girl”). De uitspraak kan je goed oefenen met liedjes.

Je kan Engelstalige boeken goedkoop (vaak voor de helft van de Nederlandse prijs) en zonder verzendkosten kopen bij bookdepository.com